Wchodząc do dowolnego sklepu spożywczego, prawdopodobnie znajdziesz przynajmniej kilka napojów „probiotycznych” wypełnionych tak zwanymi dobroczynnymi bakteriami, które rzekomo powinny leczyć wszystko, od otyłości poprzez zaparcia, aż po depresję.
Ale oprócz napojów probiotycznych po żywność tradycyjnie przygotowywaną z żywych kultur bakteryjnych, rynek oferuje obecnie probiotyczne pigułki i kapsułki, batony muesli, cukierki, ciastka, kiełbaski, płatki zbożowe, soki owocowe, a nawet karmy dla zwierząt domowych, które rzekomo zawierają pożyteczne bakterie. Ich popularność jest tak szeroka, że producenci dodawali te mikroorganizmy nawet do materacy i kosmetyków.
Co tak naprawdę oznacza probiotyk?
Zwykle uważamy bakterie za zarazki, które mogą powodować choroby. Istnieje jednak cały zestaw dobrych bakterii, które mają wpływ na ogólny stan zdrowia.
Probiotyki to żywe drożdże i bakterie, które są dobre dla ciebie, szczególnie dla twojego układu trawiennego. I są one powiązane z kilkoma ważnymi korzyściami zdrowotnymi.
Jednak bliższe spojrzenie na naukę o tych organizmach pokazuje nam, że większość oświadczeń zdrowotnych dotyczących probiotyków nie ma wartości. Dzieje się tak, ponieważ większość badań nie ujawnia żadnych korzyści u osób, które mają już zdrowe jelita.
Oto prawda o probiotykach:
1. Nie wszystkie napoje probiotyczne i pokarmy są sobie równe
Według profesora pediatrii i dyrektora ds. Globalnego zdrowia w bostońskim Mass General Hospital for Children, dr Patricii Hibberd, produkty mleczne mają zwykle najwięcej probiotyków, a liczba żywych bakterii w tych produktach jest całkiem dobra.
Aby otrzymać miliardy dobrych bakterii w jednej porcji, wybierz produkty oznaczone jako „kultury aktywne i żywe”. Niektóre inne produkty bogate w probiotyki obejmują sfermentowany napój mleczny, kefir, ser, taki jak szwajcarski, parmezan, gouda i cheddar.
Oprócz produktów mlecznych probiotyki znajdują się również w miso, tempeh, kiszonej kapuście kimchi i piklach. Są też tacy, którzy korzystają z produktów, do których flora bakteryjna jest dodana a nie naturalnie hodowana albo fermentowana. Należą do nich soki wzbogacone probiotykami, batony i płatki zbożowe.
Chociaż większość napojów probiotycznych i żywności jest bezpieczna dla większości ludzi, największym zmartwieniem jest to, czy korzystne organizmy probiotyczne są rzeczywiście obecne w żywności. W niektórych przypadkach organizmy mogły umrzeć lub zepsuć się, co czyni je mniej aktywnymi i dostarcza mniej korzyści zdrowotnych.
2. Napoje probiotyczne mogą nie być bezpieczne dla wszystkich
Pozornie nieszkodliwe napoje probiotyczne i produkty spożywcze wciąż nie są dla wszystkich. Zdecydowanie są ludzie, którzy muszą unikać probiotyków. Należą do nich osoby z osłabionym układem odpornościowym, na przykład pacjenci z nowotworami, którzy przechodzą chemioterapię.
Ryzyko wzrasta także u osób, które przeszły przeszczepy narządów oraz u osób, które z powodu choroby usunęły znaczną część przewodu żołądkowo-jelitowego. Również osoby hospitalizowane z centralnymi liniami IV muszą unikać probiotyków, a także ci, którzy mają nieprawidłowe zastawki serca lub właśnie przeszli operację zastawki serca, ponieważ istnieje niewielkie ryzyko zakażenia.
3. Jakość i ilość bakterii
Producenci probiotyków zwykle wybierają określone szczepy bakteryjne do swoich napojów i produktów, ponieważ wiedzą, jak je hodować w ogromnej liczbie, a nie dlatego, że mogą dostosować je do ludzkich jelit i poprawić zdrowie.
Ponadto poszczególne szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium, które zwykle występują w większości napojów probiotycznych, mogą nie być tego samego typu, dzięki czemu mogą nie przetrwać w wysoce kwaśnym środowisku żołądka i nie móc skolonizować jelit.
Ale nawet jeśli niektóre bakterie przeżyją i zasiedlą jelita, tylko kilka z nich znacząco zmienia ogólny skład twojego wewnętrznego ekosystemu. Podczas gdy człowiek ma dziesiątki bilionów bakterii, typowe napoje probiotyczne zawierają tylko od 100 milionów do kilkuset miliardów.
4. Prawdziwe korzyści
Pomimo rosnącej świadomości, że probiotyki nie oferują żadnych korzyści osobom o świetnej formie, badania faktycznie udokumentowały kilka korzyści probiotyków dla niektórych osób z pewnymi warunkami.
Po pierwsze, w kilku badaniach stwierdzono, że probiotyki mogą rzeczywiście pomóc w zapobieganiu niektórym typowym skutkom ubocznym antybiotyków. Jak wszyscy wiemy, antybiotyki niszczą całe społeczności bakterii w jelicie – dobre lub złe – wraz z wszelkimi problematycznymi mikrobami, które próbują zniszczyć.
Ciało zwykle musi tylko pobrać kilka bakterii ze środowiska, aby przywrócić zdrowy mikrobiom jelitowy. Czasami jednak szkodliwe bakterie zapełniają go najpierw, powodując stan zapalny i wywołując biegunkę.
Picie napoju probiotycznego może pomóc zmniejszyć te przypadki i zapobiec ryzyku infekcji.
Probiotyk wydaje się również łagodzić zespół jelita drażliwego (IBS), który jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się zaparciami, wzdęciami i bólem brzucha. Przegląd ponad 30 badań z 2014 r. Wykazał, że probiotyki mogą rzeczywiście pomóc złagodzić objawy z niejasnych powodów, chociaż może to być powód, dla którego powstrzymują rozwój szkodliwych drobnoustrojów.
Probiotyki są również badane pod kątem innych chorób. Jednak nie ma jeszcze tak wielu badań, ale niektórzy twierdzili, że probiotyki mogą pomóc w:
- Leczenie i zapobieganie infekcji dróg moczowych
- Leczenie i zapobieganie infekcjom drożdżowym
- Stany skóry, takie jak wyprysk
- Nietolerancja laktozy
- Leczenie niektórych infekcji dróg oddechowych i żołądka, szczególnie u dzieci
- Zmniejszenie stanu zapalnego, takiego jak reumatoidalne zapalenie stawów
- Leczenie astmy i alergii