Czy w Twojej diecie jest wystarczająco dużo żywności bogatej w probiotyki? Prawdopodobnie nie. Probiotyki są formą dobrych bakterii znajdujących się w jelitach, które są odpowiedzialne za wszystko, od wchłaniania składników odżywczych po zdrowie immunologiczne.
Probiotyki są nie tylko niezbędne do trawienia, ale czy wiesz, że spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki przynosi setki innych korzyści zdrowotnych? Według przeglądu opublikowanego w czasopiśmie ISRN Nutrition probiotyki mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, chronić przed alergiami, pomóc w zapobieganiu nowotworom i nie tylko.
W większości przypadków chęć stosowania probiotyków w diecie nie wymaga kupowania drogich tabletek, proszków lub suplementów. W rzeczywistości istnieje wiele probiotycznych produktów spożywczych, które są pyszne, wszechstronnie działające i łatwe do spożycia w ramach zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.
W tym artykule omówimy obszerną listę wszystkich probiotyków, które powinieneś rozważyć, aby dodać je do swojej diety i jakie korzyści mogą ci przynieść. Ponadto przyjrzymy się kilku wskazówkom, jak dopasować te sfermentowane produkty spożywcze do posiłków, aby zmaksymalizować ich korzyści dla jelit.
Czym są probiotyki?
Probiotyki to rodzaj pożytecznych bakterii, które znajdują się w mikrobiomie jelitowym . Mikroorganizmy te odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i chorobie, a nawet biorą udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego i trawieniu. Jeśli nie otrzymasz wystarczającej ilości probiotyków, jak mówią amerykańscy badacze niektóre działania niepożądane mogą obejmować problemy trawienne, problemy skórne, Candida, choroby autoimmunologiczne oraz częste przeziębienia i grypę.
Historycznie w naszej diecie było dużo probiotyków, od jedzenia świeżej żywności z dobrej gleby poprzez fermentowanie żywności, aby nie uległa zepsuciu. Jednak dzisiaj niebezpieczne praktyki rolnicze i obniżona jakość diety spowodowały, że podaż probiotyków w żywności jest znacznie niższa. Co gorsza, obecnie wiele produktów spożywczych zawiera antybiotyki , które zabijają nawet dobre bakterie w naszym ciele.
Na szczęście, oprócz przyjmowania suplementów probiotycznych , istnieje wiele pokarmów probiotycznych, które można spożywać w celu zapewnienia niezbędnych mikroorganizmów. Dodając więcej probiotyków do swojej diety, możesz zauważyć następujące korzyści zdrowotne :
- Silniejszy układ odpornościowy
- Poprawione trawienie
- Zwiększona energia z produkcji witaminy B12
- Świeższy oddech, ponieważ probiotyki niszczą Candida
- Zdrowa skóra, ponieważ probiotyki zmniejszają wyprysk i łuszczycę
- Zmniejszona podatność na przeziębienie i grypę
- Gojenie nieszczelnych jelit i leczenie chorób zapalnych jelit
- Utrata masy ciała
Brzmi dobrze? Jeśli chcesz uzyskać wszystkie te korzyści, nadszedł czas, aby zacząć spożywać te probiotyczne pokarmy dla poprawy zdrowia. Powinieneś jeść różnorodne rodzaje probiotycznych pokarmów, ponieważ każdy oferuje inny rodzaj pożytecznych bakterii, które pomagają ciału na różne sposoby. Wybierz kilka składników z listy probiotyków i prebiotyków, i zacznij napełniać nimi swój talerz, aby czerpać jak najwięcej korzyści dla lepszego zdrowia jelit.
Oto kilka najlepszych rodzajów „przyjaznych” bakterii jelitowych, których potrzebuje twoje ciało…
7 rodzajów bakterii probiotycznych:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus bulgarius
- Lactobacillus reuteri
- Streptococcus thermophilus
- Saccharomyces boulardii
- Bifidobacterium bifidum
- Bacillus subtilis
17 najlepszych produktów probiotycznych
1. Kefir
Podobnie jak jogurt, ten sfermentowany produkt mleczny jest unikalną kombinacją mleka i sfermentowanych ziaren kefiru . Kefir jest spożywany od ponad 3000 lat; termin kefir pochodzi z Rosji i Turcji i oznacza „czuć się dobrze”. Ma lekko kwaśny i cierpki smak i zawiera od 10 do 34 szczepów probiotyków.
Kefir jest podobny do jogurtu, ale ponieważ jest fermentowany drożdżami i ma większą liczbą bakterii, produkt końcowy jest wyższy w probiotyki i zawiera mniej laktozy, co czyni go odpowiednim wyborem dla wielu osób nietolerujących laktozy.
2. Kapusta kiszona
Z kiszonej kapusty tak jaj inne kiszone probiotyczne warzyw nie jest bardzo zróżnicowana pod względem probiotyków, ale zawiera dużo kwasów organicznych (co nadaje kwasowi kwaśny smak), które wspierają wzrost dobrych bakterii.
Kiszona kapusta jest dziś bardzo popularna w Niemczech. Jest bogata w witaminę C i enzymy trawienne . Jest także dobrym źródłem naturalnych bakterii kwasu mlekowego, takich jak Lactobacillus.
3. Kombucha
Kombucha to musująca sfermentowana czarna herbata,która rozpoczyna się od użycia SCOBY, znanej również jako symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży. Kombucha istnieje od ponad 2000 lat, wywodząc się z Japonii. Jej główne korzyści zdrowotne obejmują wsparcie trawienia, zwiększenie energii i detoksykację wątroby.
4. Kokosowy kefir
Wykonana przez fermentację soku młodych orzechów kokosowych z ziarnami kefiru, ta bezmleczna opcja kefiru ma niektóre takie same probiotyki jak tradycyjny kefir mleczny, ale zazwyczaj nie ma tak wysokiej zawartości probiotyków. Mimo to ma kilka szczepów, które są korzystne dla twojego zdrowia.
Kokosowy kefir ma bardzo dobry smak i można dodać do niego odrobinę stewii, wody i soku z limonki, aby uzyskać pyszny, orzeźwiający napój.
5. Natto
Popularna potrawa w Japonii, składająca się ze sfermentowanej soi, natto zawiera niezwykle potężny probiotyk Bacillus subtilis , który wzmacnia układ odpornościowy, wspiera układ krążenia i poprawia trawienie witaminy K2.
Natto zawiera również silny enzym przeciwzapalny o nazwie nattokinase, o którym dowiedziono, że zapobiega krzepnięciu krwi i jest wypełniony białkiem, zapewniając mu najwyższe miejsce na liście probiotycznych produktów spożywczych.
6. Jogurt
Prawdopodobnie najpopularniejszym probiotykiem jest jogurt probiotyczny lub jogurt grecki wytwarzany z mleka krów, kóz i owiec. Jogurt w większości przypadków może plasować się na szczycie żywności probiotycznej, jeśli pochodzi od zwierząt karmionych trawą i nie został pasteryzowany.
Problem polega na tym, że obecnie na rynku występuje duża różnorodność jakości jogurtów. Kupując jogurt, szukaj ekologicznych odmian od zwierząt karmionych trawą, które są wytwarzane z mleka koziego lub owczego.
7. Kwas probiotyczny
Ten potężny składnik był powszechnym od czasów starożytnych sfermentowanym napojem w Europie Wschodniej. Tradycyjnie wytwarzano go przez fermentację żyta lub jęczmienia, ale w ostatnich latach stworzono go przy użyciu probiotycznych owoców i buraków oraz innych warzyw korzeniowych, takich jak marchew.
Kwas probiotycznych wykorzystuje probiotyki Lactobacilli i jest znany ze swoich właściwości oczyszczających krew i wątrobę oraz łagodnego kwaśnego smaku.
8. Surowy ser
Mleko kozie , owcze i miękkie sery krowie A2 są szczególnie bogate w probiotyki, w tym thermophillus, bifudus, bulgaricus i acidophilus. Zawsze kupuj surowe i niepasteryzowane sery, jeśli chcesz otrzymywać jakiekolwiek probiotyki, ponieważ pasteryzowane i przetworzone odmiany nie zawierają pożytecznych bakterii.
9. Ocet jabłkowy
Czy ocet jabłkowy jest dobrym źródłem probiotyków? Oprócz kontroli ciśnienia krwi, obniżania poziomu cholesterolu, poprawy wrażliwości na insulinę, a nawet zwiększania utraty wagi, ocet jabłkowy może również pomóc zwiększyć spożycie probiotyków. Pij trochę octu jabłkowego każdego dnia lub użyj go jako sosu sałatkowego, aby zmaksymalizować jego wartości.
10. Solone ogórki kiszone
Te sfermentowane smakołyki są również mało znanym źródłem probiotyków. Kupując pikle, wybierz mniejszego producenta żywności, który używa produktów ekologicznych. Jeśli znajdziesz lokalnego producenta, dostaniesz jedne z najlepszych probiotyków dla twojego zdrowia.
11. Oliwki peklowane solanką
Oliwki peklowane w solance są doskonałym źródłem probiotyków. Podobnie jak w przypadku solonych ogórków korniszonowych, należy najpierw wybrać produkt ekologiczny. Następnie upewnij się, że twoje oliwki nie są wytwarzane przez wielkiego producenta i spróbuj wybrać mniejszą firmę, która reklamuje probiotyki.
Upewnij się także, że twoje oliwki nie zawierają benzoesanu sodu, dodatku do żywności, który może zniweczyć wiele prozdrowotnych właściwości tego probiotycznego pokarmu energetycznego.
12. Tempeh
Pochodzący z Indonezji ten sfermentowany produkt sojowy jest kolejnym niesamowitym źródłem probiotyków. Tempeh jest tworzony przez dodanie startera tempeh do soi. Następnie produkt pozostawia się na jeden lub dwa dni, co daje produkt podobny do ciasta.
Tempeh można jeść na surowo lub gotować i jeść z miso. Może być również stosowany jako zamiennik mięsa w mieszanym naczyniu do smażenia i może być pieczony, grillowany, marynowany lub smażony.
13. Miso
Miso to tradycyjna japońska przyprawa, którą można znaleźć w wielu tradycyjnych potrawach. Jeśli kiedykolwiek byłeś w japońskiej restauracji, być może widziałeś ich zupę miso. Ponadto jest to jeden z filarów tradycyjnej medycyny japońskiej i jest powszechnie stosowany w gotowaniu makrobiotycznym jako regulator trawienia.
Powstaje w wyniku fermentacji soi, jęczmienia lub brązowego ryżu za pomocą koji. Koji jest grzybem, a proces fermentacji trwa od kilku dni do kilku lat.
Zupa Miso jest znana na całym świecie i bardzo łatwo ją przygotować. Po prostu rozpuść łyżkę miso w garnku z wodą z wodorostami i innymi wybranymi składnikami. Miso można również rozprowadzać na krakersach, stosować zamiast masła lub dodawać do marynat i frytek w celu uzyskania dodatkowej dawki smaku.
14. Tradycyjna maślanka
Tradycyjna maślanka , czasami nazywana również maślanką hodowlaną, to fermentowany napój mleczny, który powstaje z płynu pozostałego po ubiciu masła. Jest uważany za jeden z najlepszych probiotycznych produktów indyjskich i jest również powszechnie spożywany w krajach takich jak Nepal i Pakistan.
Należy pamiętać, że większość rodzajów maślanki w supermarketach nie zawiera probiotyków. Zamiast tego poszukaj odmian zawierających żywe kultury, aby zwiększyć korzyści z maślanki.
15. Kefir wodny
Kefir wodny wytwarza się przez dodanie ziaren kefiru do wody cukrowej, co daje sfermentowany, gazowany napój pełen probiotyków.
W przeciwieństwie do kefiru na bazie mleka, kefir wodny jest jednym z najlepszych naturalnych wegańskich pokarmów probiotycznych, które można spożywać w ramach zdrowej diety roślinnej. Jest również bardziej rozcieńczony niż zwykły kefir i można go aromatyzować przy użyciu różnych ziół, owoców i przypraw, aby stworzyć własną miksturę.
16. Surowe mleko
Surowe mleko krowie , kozie, owcze i sery w typu A2 są szczególnie bogate w probiotyki. Pamiętaj tylko, że wszystkie pasteryzowane produkty mleczne są pozbawione zdrowych bakterii, więc aby uzyskać probiotyki, musisz trzymać się tylko wysokiej jakości, surowych produktów mlecznych, które nie zostały pasteryzowane.
17. Kimchi
Kimchi jest kuzynką kiszonej kapusty i jest spożywana w Korei. Powstaje przez zmieszanie głównego składnika, takiego jak kapusta pekińska, z wieloma innymi potrawami i przyprawami, takimi jak płatki czerwonej papryki, rzodkiewki, marchewki, czosnek, imbir, cebula, sól morska i sos rybny.
Następnie mieszaninę pozostawia się do fermentacji przez trzy do 14 dni, w wyniku czego uzyskuje się smaczny, wypełniony probiotykami pokarm.
Jak uzyskać więcej probiotyków w diecie
Dodanie kilku porcji żywności bogatej w probiotyki do codziennej diety może być łatwym i skutecznym sposobem na wzmocnienie mikrobiomu jelitowego, a jednocześnie poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Aby rozpocząć, spróbuj wykonać kilka prostych zmian w diecie. Na przykład możesz zamienić napoje gazowane, soki lub napoje energetyczne na napoje fermentowane, takie jak kombucha lub kefir. Możesz także wymieniać zwykły jogurt na jogurt probiotyczny i zastępować zwykle, pasteryzowane mleko lub ser na surowe i sfermentowane produkty mleczne.
Alternatywnie spróbuj użyć kilku najlepszych probiotycznych potraw jako dodatków do posiłków albo jego zamienników. Tempeh sprawdza się na przykład jako bezmięsne danie główne a kiszoną kapustę można podawać jako składnik surówki, natomiast ocet jabłkowy stanowi świetny dodatek do sosów sałatkowych i winegretów.
Niezależnie od tego, w jaki sposób zdecydujesz się zwiększyć codzienną dawkę tych naturalnych probiotycznych pokarmów, pamiętaj, że sztuczka polega na kreatywności i nie bój się eksperymentować z nowymi składnikami i kombinacjami, aby przygotować zdrowe i smaczne posiłki.